Domov arrow Publikacije

Ekoremediacije kanaliziranih vodotokov

Avtorja: prof. dr. Danijel Vrhovšek, prof. dr. Ana Vovk Korže

 

Monografija Ekoremediacije kanaliziranih vodotok je rezultat uspešnega sodelovanja z Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ki podpira razvoj novih sonaravnih tehnologij ter večletnega raziskovanja in razvoja na področju celostnega upravljanja z vodotoki s pomočjo ekoremediacij. Nepravilno upravljanje z vodotoki v preteklosti je privedlo do ključnih sprememb v strukturi in funkciji vodnih ekosistemov, kar posledično pomeni tudi zmanjšanje samočistilnih sposobnosti vodnih ekosistemov, manjše sposobnosti kompenziranja vodnih udarov, trenutnih in specifičnih onesnaževanj kot tudi ogroženost biotske raznovrstnosti.

 

V knjigi so strnjeno prikazane ekoremediacije kot sonaravna tehnologija za obnavljanje in ponovno oživljanje kanaliziranih vodotokov. Pojem »ekoremediacija kanaliziranih vodotokov« je širši kot zgolj »revitalizacije vodotokov«, saj vključuje sonaravno upravljanje ne le struge (kar pomeni revitalizacija), ampak celotnega porečja, ki pomeni zaledno območje vodotoka.

Zavedanje pomena poznavanja porečja je ključni element v širšem razmišljanju o trajnostnem upravljanju voda, ki ne more in ne sme temeljiti le na popravljanju škod v strugi sami. Prav zaradi kompleksnega ekosistemskega pristopa, ki je v celoti usklajen z evropskimi smernicami Integrated Water Resources Management, ima knjiga »Ekoremediacije kanaliziranih vodotokov« izjemen pomen.

 

Ker je knjiga zasnovana na eni strani znanstveno (predstavitev ekoremediacijskih metod) in na drugi strani poljudno (predstavitev ekosistemov v vodotokih in ob njih), ima široko ciljno vrednost. Le ta je pomembna tudi zaradi praktične usmerjenosti knjige, ki s tehničnimi napotki daje konkretna navodila uporabnikom, kako skrbeti za vodotoke. Prav v tem je knjiga edinstvena in predstavlja temelj vključevanja civilne družbe v okoljsko odločanje, saj jim daje znanje, postopke in metode za trajnostno upravljanje z vodotoki in porečji.

 

Monografijo lahko naročite preko telefona na Å¡tevilko 03 4244 601 ali elektronskega naslova: E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript .

 
PDF

Cena knjige: 25 EUR (vključno z DDV) + poštnina

 


 

Kontakt

ERTC
Podlimbarskega 31
1000 Ljubljana
Tel: 041 845 654
E-poÅ¡ta: E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript